Begroting 2021-2024
portal

3. Economie

3.1 Economische ontwikkeling

De gemeente streeft ernaar een economisch vitale gemeente te zijn en te blijven. Hiertoe voert de gemeente binnen dit taakveld algemeen beleid ter versterking van de economische bedrijvigheid. Zo staat de Economische Agenda aan de basis van een sterkere lokale economie, betere dienstverlening aan ondernemers en een herkenbaar economisch profiel. Het gaat binnen dit taakveld om de uitvoering van de Economische Agenda, voortzetting van het project Huygenskwartier Voorburg, ontwikkeling van het winkelcentrum De Julianabaan en de inzet voor Leidschendam Centrum.
Er zijn enkele ontwikkelingen die naar verwachting grote invloed hebben op de lokale economie: het belang van voorzieningen en goede kwaliteit van de leefomgeving wordt steeds groter in een sterk verstedelijkte gemeente:

  • Functies komen steeds meer samen in het centrum van een dorp of stad; dit worden de ontmoetingsplekken.
  • Klantbehoeften variëren met de levensfasen en de veranderende demografie (meer 65-plussers, meer alleenstaanden, meer diversiteit). Dit biedt kansen voor nieuwe producten en dienstverlening.
  • Een verregaande flexibilisering van de arbeidsmarkt en groei van het aantal ZZP’ers (van de circa 6.000 bedrijven in de gemeente zijn er bijna 4.000 ZZP’er) vraagt een herijkte kijk op integrale stedelijke ontwerpkeuzes voor onder meer voorzieningen, mobiliteit en werklocaties.
  • Toenemende verstedelijking zorgt voor toenemende druk op schaarse ruimte. De grote vraag naar extra woningen kan ook gevolgen hebben voor de inzet van ruimte voor de economische functies en inrichting van het landschap.
  • Aangescherpte milieuwetgeving en marktontwikkelingen in de agrarische sector zijn van invloed op de duurzame vitaliteit van een deel van de agrarische activiteit in Stompwijk.
  • De sterke groei van het aandeel internetaankopen binnen de totale detailhandelsmarkt zorgt voor dynamiek in de markt voor winkelcentra. Grote steden met levendige centra met veel vertier en voorzieningen trekken steeds meer publiek en dat kan een uitdaging zijn voor kleine en middelgrote centra aan de randen van grote steden. Er liggen echter ook kansen. Dit dwingt tot keuzes op lokaal niveau.
  • De gevolgen van de Covid19 pandemie laten zich nog niet in detail voorspellen maar landelijke analyses en prognoses lijken te duiden op een forse economische weerslag met gevolgen (faillissementen) voor vele ZZP’ers en mkb-bedrijven waaronder horeca en detailhandel en daarmee impact op vitaliteit van steden en dorpen.

Deze ontwikkelingen vormen de basis voor de speerpunten en activiteiten onder het hele programma Economie en hebben verbanden met onder andere het sociaal domein, veiligheid en bouwen en wonen.

Deze pagina is gebouwd op 12/04/2020 15:53:44 met de export van 12/03/2020 12:10:58